Представяме ви пчелният прашец!

Какво всъщност е пчелният прашец и от какво се произвежда?

Цветовете на разстенията произвеждат цветен прашец – чрез мъжките си полови органи – необходим им за тяхното възпроизводство. Но това не е пчелен прашец – все още не.Тогава как става това, как от цветния се получава пчелен прашец?
Посещавайки цветовете пчелите събират цветния прашец с помощта на челюстите и предните си крака. Те обработват прашеца, като го смесват със собствените си храносмилателни ензими и след това го прилепват към задните си крака. На задните си крака те имат малки, да ги наречем кошнички, в които събират скъпоценното злато. След напълването на кошничките се оформя гранулката пчелен прашец, която всички познаваме, и която става за консумация. Сега вече пчеличката може да отнесе тези гранулки до пчелния кошер.

Супер храна за пчелите

Може би ще се изненадате да откриете, че пчелният прашец всъщност е част от храната на пчелите. Те го произвежда и складират, за да отглеждат с него младите пчели, но същевременно той помага за отглеждането на цялата популация в кошера. Пчелният прашец е мощен източник на гориво за телата на пчелите, но също и мощен източник на гориво за човешките органи.

Ето и някои интересни факти за тези, които обичат числата:

  • една доза чаена лъжичка прашец отнема на една пчела, работеща 8 часа на ден, цял един месец, за да я събере;
  • всяка гранулка пчелен прашец съдържа над 2 милиона зрънца от цветен прашец;
  • една чаена лъжичка съдържа над 2,5 милиарда зрънца цветен прашец;
  • една поленова гранула съдържа от 100 000 до 500 000 цветни спори, всяка от които може да възпроизвежда целия си вид!
  • пчелният прашец притежава над 180 известни хранителни съставки, включващи най-малко 22 аминокиселини, 18 витамини, 25 минерали, 59 микроелементи, 11 ензими, 14 мастни киселини, 11 въглехидрати и приблизително 25-40% протеин. Това е силно асимилируем протеин, защото е под формата на свободни аминокиселини, които са готови да бъдат използвани директно от организма. Дори пропорцията на известните витамини в пчелния прашец е перфектна, така че те могат да работят заедно изключително добре, правейки пчелния прашец още по-ценен. Причината, поради която пчелен прашец се смята за една от най-мощните суперхрани на природата е, защото всъщност е пълноценна храна и съдържа всичко, от което хората действително имат нужда, за да живеят.

Как се използва пчелният прашец?

Римляните и гърците наричали пчелният прашец “животворен прах”, даващ младост и дълголетие. Той е бил консумиран от векове заради неговите лечебни и подмладяващи свойства. Древните лечители, Хипократ и Питагор са използвали това сладко злато като суперхрана с невероятна концентрация на енергия. Ето защо често се предлага като енергийна добавка, която осигурява по-добра издържливост и енергия, но може да се използва и много повече: повишаване на психическата яснота и концентрация; намаляване нивата на лошия холестерол; подобряване на сексуалното здраве; засилване на имунната система, подпомагане на тялото да се бори с алергии и заболявания; лечение на рак; подобряване на здравето на кожата чрез защита срещу стареене и справяне с кожни проблеми; подпомагане на загуба на тегло чрез естествено балансиране на химикалите и хормоните на организма; помага за лечение на проблеми с анемията.

Допълването на всяка една диета с пчелен прашец е отлична идея. Започнете с 1/2 до 1 чаена лъжичка, добавена към напитки, различни видове храни, млека или яжте самостоятелно. Постепенно увеличете до препоръчителната доза от 1 супена лъжица на ден.

Ако опитвате пчелен прашец за пръв път, опитайте го натурален – нека се разтвори на езика ви, за да абсорбира. Насладете се на невероятната сложност на вкуса, усетете финия сладък аромат на цветя, природа и дъх на медена пита. Можете ли да си представите!

Важно ли е къде е събира пчелният прашец?

Ароматът и вкусът на пчелия прашец са съвсем специални – деликатно сладки, леко флорални. Но много хора не осъзнават, че тези качества на пчелния прашец зависят от мястото, откъдето идват цветните полени. В замърсени среди прашецът може да съдържа в себе си различни количества тежки метали и други замърсители. И въпреки, че пчелен прашец може да се намери във всеки кошер, важно е внимателно да се обмисли къде е мястото, от където се събира поленът, за да се гарантира, че той е незамърсен и екологично чист.

Нашите съвети за закупуване на пчелен прашец?

Когато възнамерявате да закупите пчелен прашец, трябва да знаете някои важни факти за него. Можете да си купите пчелен прашец на много места, но малко са тези производители, които се фокусират върху качеството на продукта, а не върху това да търсят начини за лесното и евтино добиване. За да сте сигурни, че вашият пчелен прашец не е замърсен, трябва задължително да се поинтересувате в кой точно район е събиран. Местоположението определено има много общо с качеството. 

Нашият пчелен прашец е добит в диви планински райони с чиста атмосфера и всяка партида се тества, за да се гарантира, че не е замърсена. Така вие ще получите най-доброто от продукта.

Колко уникален е пчелният прашец?

Един от най-интересните факти за пчелния прашец е, че не може да се синтезира в лаборатория. Когато изследователите отнемат пчелният прашец произведен от пчелите и захранват с изкуствено  произведения от тях, пчелите умират, въпреки че всички известни хранителни вещества присъстват в синтезираната в лабораторията храна. Много хиляди химически анализи на пчелен прашец са направени с най-новото диагностично оборудване, но все още има някои елементи в пчелния прашец, които науката не може да идентифицира. Пчелите добавят някаква своя мистериозна добавка. Може би тези непознати елементи може да са причина да наречем пчелен прашец “изворът на младостта”.

Вашият коментар

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да бъде максимално полезен. Раглеждайки сайта, се съгласявате с нашите условия за ползване.